Musik i Gryt

Artister

Bissa Abelli är magiker, musiker, sångerska, skådespelare och uppträder med Abellis magiska cirkus. Hon gör även andra föreställningar för barn och vuxna, som medeltida gycklarspel, kyrkospel och skillingtryck. Harald Lowden är bildkonstnär, utbildad på Konsthögskolan, med många konstutställningar i landet. Han är också lärare i bild och färg på Vårdinge folkhögskola. Han uppträder i olika roller tillsammans med Bissa Abelli och har då bl a gjort sig känd som barnens favorit, björnen Honungstass.

Susanna Andersson, född 1977, svensk sopran, är utbildad vid Guildhall School of Music i London. Hon har framfört alla de stora operarollerna för sopran på den svenska och internationella operascenen. Hon har nyligen framträtt hon vid Nobelprisutdelningen i Stockholms stadshus samt vid utdelningen av Polarpriset.

Zlata Chochieva är född 1985 i Moskva och debuterade vid åtta års ålder i Grand Hall i Moskvas Statskonservatorium. Efter sin musikexamen 2012 har hon snabbt utvecklats till en framstående och mycket uppmärksammad pianist, som vunnit flera internationella pianotävlingar.

Nicolas Dautricourt, född 1977, är en av de mest briljanta och framstående violinisterna i Frankrike i sin generation. Han har vunnit rader av internationella tävlingar och priser och framträder på musikfestivaler över hela världen. Nicolas är efterfrågad som solist och av prestigefyllda orkestrar som the Royal Philharmonic Orchestra. Nicolas Dautricourt är även en lysande jazzmusiker och medverkar vid internationella jazzfestivaler i flera länder.

Abigail Fenna, violast från London som nyligen utnämnts till det kanske mest prestigefyllda uppdraget man kan få som musiker; Principal Viola – dvs. första violinist, vid Royal Philharmonic Orchestra – en av världens absolut främsta orkestrar.

Gadjos är Skandinaviens kanske mest kompetenta Balkan-band. De har utvecklat sin alldeles unika stil som de kallar TALLAFUNK med starka influenser från Romani Tallava-musik i Albanien, Kosovo, Serbien, Makedonien och Bulgarien. Bandet har haft otaliga succéer på klubbar i Skandinavien och Tyskland.

Katrine Gislinge, född 1969, pianist från Danmark, tog sin examen vid Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn och fortsatte sina studier i New York och London. Hon har framträtt som kammarmusiker tillsammans med en rad internationella violinister och som soloartist på piano. Katrine är känd för sin klassiska repertoar; Mozart och Beethoven, men också för sin romantiska; Schuman, Chopin och Tjajkovskij.

Jakob Henriques född 1972 är en av Sveriges ledande klassiska gitarrister. Han har vunnit första pris och pallplaceringar vid flera internationella gitarrtävlingar och anlitats som jurymedlem i Sverige, Ryssland, Italien och USA. I tio är var han konstnärlig ledare för Musik i Gryt.

Dina Mansurova är en rysk violinist, bosatt i Sverige. Hon har studerat vid Petrzavodsks Statskonservatorium och tog sin master examen vid Malmö Musikaliska Akademi 2011. För närvarande är Dina freelancer och spelar i orkestrar som Malmös och Göteborgs symfoniorkestrar, Sveriges Radios Symfoniorkester, Camerata Nordicka mm, och har vunnit priser vid flera internationella tävlingar och erhållit olika stipendier.

Nickolay Shugaev, är en ung rysk cellist, född 1988 i Moskva, numera bosatt i Lugano, Schweiz, som är på väg att göra en framstående internationell solistkarriär. Han har studerat master-classes vid Conservatoria della Svizzera Italiana, där han tog sin examen 2015 och dessförinnan vid Moskvas Statskonservatorium. Han uppträder i land efter land och får lysande recensioner. Nick spås en enastående framtid som internationell cellist.

Öyvor Volle, framstående violinist – 1:e konsertmästare vid Göteborgsoperan sedan 2004. Hon är född 1970 i Hamar, Norge och började spela fiol vid fyra års ålder. Hon har studerat för alla de främsta musikpedagogerna och mottagit en rad priser och stipendier. Öyvor var tidigare anställd som konsertmästare i Stavanger. Hon undervisar i fiol och kammarmusik på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Brusk Zanganeh, född 1986, är en svensk violinist av kurdisk härkomst, uppvuxen i Göteborg. Sedan 2017 är han konsertmästare i Norrbottens kammarorkester, lärare vid högskolan i Luleå och assisterande professor vid musikhögskolan i Zurich. Brusk har framträtt som solist och som kammarmusiker med konserter i en rad länder. Han har också ett genuint intresse för den kurdiska musiken.

Per Nyström, konstnärlig ledare för Musik i Gryt. En närmare presentation finns på hemsidan.