Musik i Gryt
Musik i Gryt

Artister

Zarina Abaeva avslutade sin musikaliska utbildning 2011 vid Sångfakultetet Gnessen-institutet i Moskva. Hennes repertoar omfattar bl a de stora operarollerna för sopran, som Micaela i Bizets Carmen, Mimi i Puccinis Boheme, Eugen Onegin, Madame Butterfly och Aida.
Susanna Andersson, född 1977, svensk sopran, är utbildad vid Guildhall School of Music i London. Hon har framfört alla de stora operarollerna för sopran på den svenska och internationella operascenen. Hon har nyligen framträtt vid Nobelprisutdelningen i Stockholms stadshus samt vid utdelningen av Polarpriset.
Läs mer här
Zlata Chochieva är född 1985 i Moskva och gjorde orkesterdebut vid åtta års ålder med Mozarts Concerto K 453 i Moskvas Statskonservatorium stora sal. Hon blev internationellt först uppmärksammad för sina prisbelönta skivinspelningar med pianoverk av Chopin och Rachmaninov, har vunnit ett flertal internationella pianotävlingar, och har uppträtt med en rad nationella symfoni- och kammarorkestrar över hela Europa.
Läs mer här
Nicolas Dautricourt, född 1977, är en av de mest briljanta och framstående violinisterna i Frankrike i sin generation. Han har vunnit rader av internationella tävlingar och priser och framträder på musikfestivaler över hela världen. Nicolas är efterfrågad som solist och av prestigefyllda orkestrar som the Royal Philharmonic Orchestra. Nicolas Dautricourt är även en lysande jazzmusiker och medverkar vid internationella jazzfestivaler i flera länder.
Läs mer här
Abigail Fenna, violast från London som nyligen utnämnts till det kanske mest prestigefyllda uppdraget man kan få som musiker; Principal Viola – dvs. första violast, vid Royal Philharmonic Orchestra – en av världens absolut främsta orkestrar. Hon har tidigare haft samma post i Bournemouth Symphony och Royal Liverpool Philharmonic, har som kammarmusiker samarbetat med Pinchas Zuckerman för konserter i New York och London, och uppträder regelbundet i Cadogan Halls konsertserier.
Gadjos är Skandinaviens kanske mest kompetenta Balkan-band. De har utvecklat sin alldeles unika stil som de kallar TALLAFUNK med starka influenser från Romani Tallava-musik i Albanien, Kosovo, Serbien, Makedonien och Bulgarien. Bandet har haft otaliga succéer på klubbar i Skandinavien och Tyskland.
Katrine Gislinge, född 1969, pianist från Danmark, tog sin examen vid Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn och fortsatte sina studier i New York och London. Hon har framträtt som kammarmusiker tillsammans med en rad internationella violinister och som soloartist på piano. Katrine är känd för sin klassiska repertoar; Mozart och Beethoven, men också för sin romantiska; Schuman, Chopin och Tjajkovskij.
Läs mer här
Bernhard Greter är en svensk/tysk pianist och operarepetitör med bas i Norge, med masterexamen från Norges Musikkhøgskole och bachelorexamen från den svenska Kungliga Musikhögskolan. Han arbetar främst på Den Norske Opera og Ballett, men frilansar åt flera operasällskap och framträder på masterkurser och festivaler i ett flertal länder.
Eszter Haffner från Ungern är sedan 2002 professor i violin vid KUG musikuniversitet i Österrike, och sedan 2010 även vid kungliga danska musikakademin. Hon har också regelbundet gästundervisat på bl a Royal College i London, Liszt-akademin i Budapest och Sibeliusakademin i Helsingfors. Hennes instrument är "ex Hamma Segelmann"-violinen av Michelangelo Bergonzi från 1750, utlånad av Nationalbanken i Österrike.
Läs mer här
Kristina Hammarström, svensk mezzosopran med världsrykte, framträder regelbundet på scener som Teatro alla Scala i Milano, Staatsoper Wien och Opéra National Paris. Framför allt är hon specialiserad inom barockmusiken – ett område inom vilket hon arbetat med, med de flesta av de ledande dirigenterna och ensemblerna.
Läs mer här
Jakob Henriques född 1972 är en av Sveriges ledande klassiska gitarrister. Han har vunnit första pris och pallplaceringar vid flera internationella gitarrtävlingar och anlitats som jurymedlem i Sverige, Ryssland, Italien och USA. I tio är var han konstnärlig ledare för Musik i Gryt.
Läs mer här
Clownen Manne är hyllad och återkommande pris- och medaljbelönad sedan mer än 40 år för sina föreställningar med drag av commedia dell'arte och cirkusclowneri. Han är även ordförande i IPA-Sweden, Barns rätt till lek.
Läs mer här
Dina Mansurova är en rysk violinist, bosatt i Sverige. Hon har studerat vid Petrzavodsks Statskonservatorium och tog sin masterexamen vid Malmö Musikaliska Akademi 2011. Dina frilansar i orkestrar som Malmös och Göteborgs symfoniorkestrar samt Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har vunnit priser vid flera internationella tävlingar och erhållit olika stipendier.
Ale Möller Trio leds av Sveriges bästa och mesta multimusikant, grammisnominerade Ale Möller. Med sig har han pianisten, multi-instrumentalisten och kompositören Mats Öberg, som kanske är mest känd som halva Mats & Morgan och har spelat med alla från Frank Zappa till Carola, samt Olle Linder, ännu en multiinstrumentalist från den svenska folkmusikens elitserie.
Läs mer här
Brusk Zanganeh, född 1986, är en svensk violinist av kurdisk härkomst, uppvuxen i Göteborg. Sedan 2017 är han konsertmästare i Norrbottens kammarorkester, lärare vid högskolan i Luleå och assisterande professor vid musikhögskolan i Zurich. Brusk har framträtt som solist och som kammarmusiker med konserter i en rad länder. Han har också ett genuint intresse för den kurdiska musiken.
Läs mer här