Musik i Gryt
Om Musik i Gryt

Om Musik i Gryt

Musik i Gryt är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arrangerar konserter för alla. Musikens centrum är klassisk och ny kammarmusik framförd av professionella musiker. Konsertutbudet varieras med andra musikgenrer som familjekonserter, jazz, folkmusik, världsmusik och underhållningsmusik. Det konstnärliga målet är att skapa upplevelser som berör och roar. Föreningen har också målet att vara en engagerad och angelägen lokal aktör som i samspel med andra föreningar och institutioner skapar mervärde för boende och tillresande.

Föreningen kombinerar musik och andra konstformer som lyrik, konst och vackra kulturmiljöer till en helhetsupplevelse. Konserter och konsertresor kompletteras med introduktioner, programblad och hemsida. Ambitionen är att alla ska kunna ta till sig musiken som sin och känna sig hemma och välkomnade in i föreningens arrangemang och samvaro.

Historik


Jakob Henriques, Musik i Gryts
konstnärliga ledare 2003-2012

Musik i Gryt har en historia som sträcker sig längre än ett par decennier tillbaka i tiden. År 1993 startades verksamheten som en vision omkring den klassiska kammarmusiken i samspel med lyrik, konst, natur och kyrka,framförd av professionella musiker. Publiken strömmade till och kammarmusikföreningen Musik i Gryt bildades. Gryts kyrka blev samlingspunkten och det var också där som konserterna framfördes under Kristi Himmelfärdshelgens musikdagar. Genom särskilda introduktioner till konserterna ville man skapa intresse och förmedla kammarmusiken också till mer ovana lyssnare.

Efter hand vidgades uppdraget till att utöver framstående svenska musiker även engagera internationella artister. De vackra säterierna Grytsberg och Elghammar började, jämte kyrkan, att användas som konsertlokaler. Musikaliskt breddades repertoaren till att också omfatta genrer som jazz och folkmusik, även om kammarmusiken var och fortfarande är kärnan i Musik i Gryt.

De senaste åren har utvecklingen inom Musik i Gryt gått mot en allt större expansion. Fler konserter har tillkommit under året, som Familjeföreställningen på Ånhammar, den populära Brunnskonserten mitt i sommaren och vinterns Trettondagskonsert i Gryts kyrka. Den konstnärliga utsmyckningen av kyrkan under musikdagarna har allt mer blivit en del av helhetsupplevelsen. Fler konsertlokaler har tillkommit och artisterna som engageras utmärks av högsta dignitet inom den internationella musikvärlden.

Musik i Gryt har vid det här laget blivit en väl etablerad kulturinstitution i det sörmländska landskapet.

Per Nyström konstnärlig ledare för Musik i Gryt

Per Nyström är född 1968. Efter flera års studier hos Guido Vecchi blev det Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med cellostudier för Ola Karlsson och senare Torleif Theden i Göteborg. Utlandsstudier bedrevs för William Pleeth i London. Han gjorde sin solistdebut med Göteborgs Symfoniker 1994.

Per var med och grundade Yggdrasilkvartetten 1990, Sveriges genom tidernas mest internationellt kända och framgångsrika stråkkvartett. Efter studier hos Gyrögy Kurtag och Norbert Brainin fick han topplaceringar i de största stråkkvartettävlingarna i London och Melbourne och efter flera prisbelönta CD-inspelningar gjorde Yggdrasilkvartetten internationell karriär med cirka 90 konserter per år över hela världen. 1995-1999 var Yggdrasilkvartetten Quartet in Residence vid University of Aberdeen där kvartettens medlemmar är Honorary Fellows på livstid.

Per har varit solocellist i Camerata Nordica. Han har även varit konstnärlig ledare för Aurora Chamber Music som han sedan 2005 drev tillsammans med general manager Ola Larsson. Aurora Chamber Music har etablerat sig som ett världsledande koncept vad gäller kammarmusikfestivaler och internationella master classes. 2018 lämnade Per ledarskapet för Aurora men stannade kvar som konstnärlig rådgivare och förste cellist. Numera är han solocellist vid Uppsala Kammarsolister på Musik i Uppland, en av Sveriges främsta stråkensembler. Per spelar på en Giuseppe & Antonio Gagliano från < Neapel 1796 och lyfter 200 kg i marklyft. Nyligen mottog han den kungliga medaljen Litteris et Artibus.