Musik i Gryt
Musik i Gryt

Om Musik i Gryt

Musik i Gryt är en politiskt och religiöst obunden kammarmusikförening med säte i Stjärnhov, Sörmland. Föreningen, som bildades 1993, är öppen för alla som vill bli medlemmar och bidra till ett rikt kulturliv i bygden.

Musik i Gryt anordnar årliga konserter av högsta kvalitet. Musikens centrum är klassisk och ny kammarmusik av de stora mästarna, framförd av de främsta bland musiker och sångare, såväl svenska som internationella. Konsertutbudet varieras med andra musikgenrer som världsmusik, jazz och familjekonserter. Det konstnärliga målet är att i mötet mellan artister och publik skapa stora upplevelser som berör på djupet.

Föreningen kombinerar musik och andra konstformer som lyrik, bildkonst och vackra kulturmiljöer till en helhetsupplevelse. Konserter kompletteras med introduktioner, programblad och webbsida för fördjupad information om musiken, kompositörerna och artisterna.

Den stora helgen är Musik i Gryts musikfestival runt Kristi himmelfärdhelg, då musikerna kommer tillresta till Gryt och konserterna avlöper varandra dag efter dag. Även andra tider på året hålls konserter, som t.ex. den traditionsenliga Trettondagskonserten, alltid med fritt inträde.

Gryts medeltida lilla kyrka jämte de vackra säterierna Elghammar och Grytsberg utgör sedan länge konsertlokaler och har under senare år utvidgats med gästspel på näraliggande Gripsholms slott. Gryts hembygdsgård blir ofta platsen för barn- och familjeföreställningar.

Musik i Gryts verksamhet har i hög utsträckning präglats av sina konstnärliga ledare, deras ambitioner och inriktningar. Det är framför allt genom dessa som föreningen blivit en levande och alltmer etablerad kulturinstitution i det sörmländska landskapet.