Musik i Gryt
Musik i Gryt

Konstnärlig ledning

Per Nyström, född 1968, är konstnärlig ledare för Musik i Gryt sedan 2014 och ansedd som en av Sveriges främsta cellister, med ett rikt svenskt och internationellt kontaktnät. Han är innehavare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus samt ett Honorary fellowship vid universitetet i Aberdeen.

Per Nyström är internationellt verksam som solist, kammarmusiker och pedagog. För närvarande är han solocellist i Uppsala kammarsolister, en av våra främsta kammarensembler, lärare vid Musikhögskolan i Örebro, solocellist i Aurora Chamber Orchestra samt medlem i den nystartade pianotrion Trio Elegiaque.

Per Nyström har en enastående karriär i en rad uppmärksammade musiksammanhang och orkestrar som sträcker sig från tiden som cellist i Yggdrasil String Quartet, Sveriges genom tidernas mest internationellt kända och framgångsrika stråkkvartett, till solocellist i Camerata Nordica, med vilka han turnerade över hela världen. Han är grundare och konstnärlig ledare för Aurora Festivals and masterclasses.

Som konstnärlig ledare för Musik i Gryt har Per Nyström inneburit att konserter på högsta nivå med internationella världsstjärnor har blivit ett signum för kammarmusikföreningen.

Per spelar på en Giuseppe & Antonio Gagliano från Neapel 1796 och lyfter 200 kg i marklyft.