Per Nyström


Per Nyström - Teckning av Wim Kroon 2018

Cellisten PER NYSTRÖM, hedersmedlem vid University of Aberdeen på livstid och innehavare av den kungliga medaljen Literis et artibus, reser världen runt som kammarmusiker och solist.

Uppvuxen i Sverige på 70-talet, när Björn Borg och Ingemar Stenmark styrde tillvaron för unga pojkar, spelade Per, som alla skolbarn, den obligatoriska blockflöjten i skolan. 8-åriga Per hade en musiklärare som att han borde pröva cello när det var dags att välja instrument. Förtjusningen över cellon var omedelbar och barndomsdrömmen var att bli cellist. Kärleken till cellon har bara ökat genom åren.

Nutid

Per Nyström är solocellist i UPPSALA KAMMARSOLISTER & KAMMARORKESTER – en ensemble i världsklass som idag består av Sveriges främsta musiker. Ensemblen har en stor repertoar som sträcker sig från barocken till nyskrivna verk och är hyllad för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Stråkkvintetterna av Mozart och Brahms utgör de musikaliska hörnstenarna, där sistnämnda finns på en internationellt prisad CD från 2013.

Uppsala kammarsolister spelas regelbundet på Sveriges Radio. Deras enormt populära kammarmusikserie på Uppsala konserthus har gett ensemblen en speciell plats i det svenska musiketablissemanget. Varje år presenteras en konsertserie med sex unika och välbalanserade program, ofta tillsammans med världsberömda internationella gästartister, denna serie dubbleras på Konstakademien i Stockholm.

Per Nyström är medgrundare och solocellist i AURORA CHAMBER ORCHESTRA som lanseras av Aurora Music Festivals. Utöver konserter i Auroras västsvenska hemregioner spelar ACO regelbundet i Stockholm och på nationella och internationella festivaler.

ACO, där Per har ett konstnärligt ansvar, är en omsorgsfullt utvald grupp av 15 internationella musiker, visionära ledare och ledande solister som härstammar från Aurora Musics globala nätverk, skapat under 13 år och 43 festivaler.

ACOs musiker spelar med legendariska ledare som Terje Tönnesen och Gordan Nikolic. ACOs program försöker utmana gränserna inom den klassiska musiken, söka spännande samverkan med skådespelare, solister och kompositörer med ambitionen att nå fantasin hos både lojal och ny publik.

Under sitt första år har ACO stormat in på flera av Sveriges ledande traditionella och otraditionella konserthus, med konserter i Vänersborg, Trollhättan och Mariestad i kombination med Varas Konserthus och Stockholms Dramaten, Musikaliska och Konserthus, tillsammans med musikaliska stjärnor som Dame Evelyn Glennie, Mischa Maisky, Truls Mörk, Isabelle van Keulen och Torleif Thedéen.

I flera av dessa produktioner har några av Sveriges främsta skådespelare; t.ex. Stina Ekblad, Stefan Sauk, Reine Brynolfsson, Elin Klinga, Magnus Roosman och Samuel Fröhler bredvid presentatörer som Camilla Lundberg och Ulrika Knutson, medverkat i konserter och föreställningar som blivit mycket entusiastiskt mottagna av både publik och media.

Per är medlem i den nystartade pianotrion TRIO ELEGIAQUE tillsammans med den internationellt framstående ryska pianisten Zlata Chochieva och den likaledes franska violinisten Nicolas Dautricourt. Trion kommer att turnera i Kina, Ryssland och USA 2019-2020.

Per Nyström är sedan flera år konstnärlig ledare för MUSIK I GRYT, en av Sveriges äldsta festivaler och för LONG ISLAND STRING QUARTET FESTIVAL på Öland.

Han är även artist & professor på FEMUC i Brasilien, det största klassiska festival- och mästarklassprogrammet i Sydamerika.

Dessutom

Under de senaste säsongerna har Per varit solist i Shostakovich cellokonsert nr 1 med Lambeth Symphony Orchestra i London samt Dvorak cellokonsert med Lund Symfoniorkester.

Han är för närvarande halvvägs genom en CD-inspelning av de sex solosviterna av Bach och planerar att bl a spela in alla Beethovens cellosonater med den engelska pianisten Peter Donohoe.

Under åren har han framträtt som gästsolocellist med många skandinaviska symfoniorkestrar.

Dåtid

2006-2017 var Per Nyström grundare och konstnärlig ledare för AURORA FESTIVALS. Aurora Music är en av världens största arrangörer av klassiska musikfestivaler och internationella masterclasses.

Sedan 2006 har Aurora Festivals producerat mer än 40 festivaler och lockat över 100 000 besökare och involverat 3000 artister och musiker från 40 länder. Verksamheten omfattar konserter med världsberömda musiker, alltid kombinerade med masterclasses för avancerade studenter och unga professionella musiker på alla orkesterinstrument. Kurt Masur, Midori, Sarah Chang, Mischa Maisky, Lynn Harrell, Stephen Kovacevich, Olga Kern och Barbara Hendricks är bara några av de världsberömda artister som varit på Aurora.

I Aurora masterclass-program har Per under 12 års tid mött flera hundra cellister och unga musiker i cello- och kammarmusik från hela världen på kandidat- och masternivå. Genom detta arbete besitter han ett unikt nätverk av unga musiker och internationella professorer och musiker från hela världen.

2001-2016 var Per solocellist i CAMERATA NORDICA kammarorkester, som då betraktades som en av Europas ledande kammarorkestrar, som turnerade världen runt och spelade in exklusivt för BIS records. Inspelningarna av de sena stråkkvartetterna av Beethoven fick ett internationellt erkännande som banbrytande.

1992-2001 var Per Nyström cellist i YGGDRASIL STRING QUARTET och hedersmedlem på livstid vid University of Aberdeen i Skottland, där Yggdrasil var Quartet in residence 1995-2000. Yggdrasilkvartetten ansågs vara en av de mest spännande nya stråkkvartetterna på 1990-talet och blev direkt en champion för nyskriven kvartettmusik i Europa.

Per och övriga medlemmar studerade samtidigt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De fortsatte vidare för den ungerska kompositören György Kurtag och framför allt för Norbert Brainin, Amadeus kvartettens ledare.

Kvartetten bildades 1990 och valde namnet Yggdrasil, som är namnet på det stora askträdet i den nordiska mytologin. Kvartetten deltog i de största tävlingarna och fick internationellt erkännande som prisvinnare i London International String Quartet Competition 1994 och Melbourne International Chamber Music Competition 1996.

1995 vann kvartetten i hård internationell konkurrens ett residence vid University of Aberdeen där kvartetten under fem år bodde och verkade på halvårsbasis. Ett 20-tal uruppföranden, otaliga turnéer över hela Storbritannien, årliga konserter i Wigmore Hall/London samt de förnämsta brittiska festivalerna präglade tiden som quartet in residence.

Stockholms konserthus utsåg kvartetten till svensk representant för Rising Stars 1996, då började också kvartetten spela in för BIS records. Deras första inspelning var den isländska kompositören Jon Leifs tre stråkkvartetter som vann Cannes MIDEM-priset för bästa kammarmusikskiva 1996. De spelade in alla kvartetter av Franz Berwald och nominerades till Gramophone Award. Kvartetten inledde vidare en komplett inspelningsserie av Shostakovich och Schuberts kvartetter och med pianisten Furniko Shiraga uruppfördes de ursprungliga versionerna av de två Chopin-pianokonserterna som först skrevs för piano och kvartett på Norwichfestivalen 1998 och därefter i Spanien och Tyskland.

Samtida kompositörer lockades av kvartettens virtuositet och sympati för modern stil. T.ex. skrev Nigel Osborne för Highland Festival och kvartetten en kvintett; Forest, River, Ocean for String Quartet och Carnyx (den antika keltiska krigstrumpeten). Detta inspirerade i sin tur den då ledande brittiska kompositören Sir Peter Maxwell Davies att skriva en kvintett för trumpet och stråkar för kvartetten och trumpetaren John Wallace, som uruppfördes på Orkneyöarna på Sir Maxwell´s festival. Kvartetten fortsatte sin mission och samarbetade t ex med skotska percussionisten Evelyn Glennie i premiären av Haflidi Hallgrimssons kvintett för slagverk och stråkar på Northlands Festival.

Per Nyström har studerat för Robert Cohen, Lynn Harrell, György Kurtag, Norbert Brainin, William Pleeth, Torleif Thedeen och Ola Karlsson.

2012 mottog han den kungliga medaljen Literis et artibus av den svenske kungen för sina prestationer som cellist.

Per lyfter 200 kg i marklyft och är gift med den ryska violinisten Dinara Mansurova, tillsammans har de sina Siberian Huskys Kimi & Mishka.

Artistiskt credo – Per Nyström

Magi är den obegränsade kommunikationen mellan artist, publik och kompositör. Som musiker, när jag avslutar en konsert, får jag oftast en känsla av lycka och glädje. En känsla av att veta att jag är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag hoppas och tror att jag har varit med och skapat och delat denna magi och jag vill inte att euforin ska sluta. Jag vill hålla fast vid denna stund för alltid. Som musiker söker du ständigt dessa situationer och förutsättningar för att denna magi ska kunna uppstå.

Artister och publik delar hoppet om att vara en del av en intim, stor och härligt förvirrande total konsertupplevelse.

När jag träffar unga musiker är det viktigaste för mig att lyssna och förstå. Att skapa ett ömsesidigt förtroende är av största vikt så att vi gemensamt kan upptäcka mod och entusiasm där erfarenheten saknas.

När förtroende uppstår kan vi kommunicera som medmänniskor om de viktiga tingen, som kan ta oss till den där magin vi strävar efter, där vi tillsammans kanske kan släppa den korta sladden som binder oss till vårt ego, den plats där rädsla och fåfänga trivs.

Vi vill alla ses, förstås och tas på allvar. Vi behöver självförtroende för att lita på vår största tillgång – vår egen talang och sanna röst.

Per Nyström 2019